Skip navigation

Auton ilmastointi- ja lämmityslaitteet talvella - näin onnistut

Raikas, kuiva ja lämmin auto. Mitä muuta autoilija talvella kaipaisi?

Lämmitys reistailee, ilmavaihto ei pelitä ja ikkunat on aina huurussa. Autosi saattaa olla lämmitys- tai ilmanvaihtolaitteiden huollon tarpeessa! Tutustu kirjoituksessamme eri laitteiden käyttötarkoituksiin ja toimintaan.

Auton ilmastointilaitetta voi käyttää myös talvella

Auton ilmastointilaitetta suositellaan käytettäväksi myös talvisin. Tällöin laite pysyy kunnossa ja auton ikkunat huurtuvat vähemmän kylmällä säällä. Ilmastointi kuivattaa auton sisälle tulevaa ilmaa ja poistaa samalla kosteutta auton sisältä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös raitisilmasuodattimen kuntoon, sillä se vaikuttaa siihen, kuinka helposti ikkunat menevät huuruun.

Jos autossasi on automaattinen ilmastointilaite, voit hyvillä mielin pitää sitä päällä koko talven. Automatiikka estää monissa autoissa ilmastointilaitteen toimimisen pakkasella, mutta ilmastointi lähtee toimimaan, kun auto on jonkin aikaa lämpimässä paikassa.

Kiinnitä huomiota myös auton sisäilmasuodattimen kuntoon. Hyvä vaihtoväli on vuoden välein. Tukkeutunut ja kostea sisäilmansuodatin heikentää ilman kiertoa auton sisällä eikä suodata tehokkaasti katu- ja siitepölyä sisäilmasta.

Muista siis tarkistaa ilmastointilaitteiston kunto säännöllisesti, myös talviaikaan. Suodattimien vaihto on helppo, edullinen ja tehokas tapa huolehtia ilmanvaihdon toimivuudesta.

 

Korjaamopalvelu Lapland Car Center

Moottorin esilämmitys säästää autoa, luontoa ja autoilijan hermoja

Talvisaikaan on hyvä huolehtia, että auton lämmittimet toimivat. Aamuisin on turvallisempaa ja nopeampaa lähteä tien päälle, kun auto on esilämmitetty. Lämpötilan tippuessa alle viiden lämpöasteen, kannattaa auton moottori ja sisätila lämmittää ennen matkaan lähtöä.

Moottoria esilämmitetään, sillä se säästää moottoria turhalta kulumiselta, vähentää lähipäästöjä ja alentaa polttoaineen kulutusta. Samalla ikkunoiden huurtuminen vähenee, kun esilämmitys saa nopeuttamaan sisälämmityksen toimintaa. Ja totta kai myös kuljettaja on lämpimässä ohjaamossa huomattavasti toimintakykyisempi.

Katso ennen talviteille lähtöä, että auton moottorilämmitin on autosi merkille ja mallille tarkoitettu ja että se on asennettu oikein (valmistajan ohjeet). Jos et ole varma, kysy lisää autokorjaamoltamme.

Tarkista ennen lämmityskauden alkua, että pistokkeeseen laitettava sähköjohto on ulkoisesti ehjä. Vaihda sähköjohto uuteen, jos näet murtumia. Huolehdi myös sisälämmittimen oikeanlaisesta käytöstä: laite on asennettu oikein ja sijaitsee omassa telineessään eikä penkin alla tai matkustajan jaloissa. Vaarana on, että laitteeseen päätyy roskia ja likaa, joka estää laitteen toiminnan.

Lapland Car Center palvelee Rovaniemellä

Talviautoilijan paras ystävä on palvelelva ja luotettava autohuoltamo! Paikallinen Lapland Car Center tuntee Lapin autoa haastava talviolosuhteet ja huolehtii autosi kunnosta tilanteessa kuin tilanteessa. Varaa aika huoltoon soittamalla tai ottamalla yhteyttä vaikkapa WhatsAppilla!